Producten
Zoek

Sikkens Rubbol XD Gloss

Excl. BTW: € 43,05
Incl. BTW: € 52,09

Op voorraad

  • Hoogglans lak voor buiten
  • Extreme buitenduurzaamheid (8-10 jaar)
  • Uitstekende lichtechtheid door UV-filter
  • Fraaie vloei en glans

Kleurnummers

* Verplichte velden

Excl. BTW: € 43,05
Incl. BTW: € 52,09

SIKKENS RUBBOL XD GLOSS IN 'T KORT

Sikkens Rubbol XD Gloss is een oplosmiddelhoudende hoogglans lak voor buiten. Deze synthetische verf heeft een levensduur van 8-10 jaar.* De buitenduurzaamheid is mede zo groot door de UV-filter die de verf bevat. Deze zorgt bovendien voor langdurige lichtechtheid. XD is dan ook perfect voor opdrachten waar langdurig glansbehoud en bescherming van de ondergrond een vereiste is. Ook is recentelijk de verwerking van XD enorm verbeterd: de vloei en laagdiktebeheersing zijn zeer goed.

 

Sikkens Rubbol XD Gloss is beschikbaar in blikken van 1 en 2.5 liter en kan in alle kleuren, van licht tot donker, gemengd worden. Voor volledige technische informatie, raadpleeg het Technische Informatie-blad hier (opent in een nieuw scherm).

 

*De levensduur van een product als Sikkens Rubbol XD Gloss wordt voor een groot deel ook bepaald door de ondergrond, ligging van het object / bouwdeel, etc.


 

SIKKENS RUBBOL XD GLOSS VERGELEKEN MET ANDERE LAKKEN

Sikkens Rubbol XD Gloss staat aan de absolute top als het gaat om de levensduur van schilderwerk. Onder de Sikkens lakken is er geen andere buitenlak die een langere buitenduurzaamheid heeft. Van de hoogglans lakken heeft Sikkens Rubbol SB plus ook een zeer goede buitenduurzaamheid; 7-8 jaar. Sikkens Rubbol AZ plus heeft een levensduur van 4-5 jaar. Voor het schilderen bij lage temperaturen is het aan te raden een doorwerklak te nemen: de Sikkens Rubbol Express High Gloss, die goed droogt en doordroogt vanaf 0°C.


De lange levensduur van XD zorgt ervoor dat de glans langer hoog blijft en dat het hout langer wordt beschermd tegen houtrot e.d.. Geen andere verf-producent in Nederland claimt een langere levensduur. Met name op lastig (en kostbaar) te bereiken plekken biedt deze lak uitkomst. Fabrikant AkzoNobel geeft de houtbescherming van Sikkens XD, die zich over meerdere jaren afspeelt, als volgt weer (in vergelijking met SB):


 Sikkens Rubbol XD Gloss glansbehoud gedurende 8 jaar

 

 

Zoals de grafiek toont, is er minder glansafname bij XD dan bij SB. In hoeverre houtwerk ook deze grafiek volgt, hangt voor een groot deel af van de situering van het pand (“10 jaar” bescherming is daarom zelden écht 10 jaar, maar dit geldt voor elk verfmerk). Een aantal zaken liggen ten grondslag aan de langdurige glans en tot 10 jaar houtbescherming die deze lak biedt. Als enige Sikkens-lak heeft XD zogenaamde STAR-bindmiddel technologie. Deze technologie zorgt er onder andere voor dat UV geweerd wordt en de afbraak van de verbindingen wordt tegengegaan.

 

Als we Sikkens XD Gloss vergelijken met de andere lakken op overige technische eigenschappen, zoals het gemak van verwerking en de dekkracht, zijn deze voor de rest redelijk vergelijkbaar. Lees hier onder meer over de verwerking bij het kopje ‘Sikkens Rubbol XD Gloss problemen en oplossingen’.


GESCHIKTE SYSTEMEN & ONDERGRONDEN VOOR SIKKENS RUBBOL XD GLOSS **

Sikkens XD is toe te passen op hout, diverse metalen en kunststoffen. Afhankelijk van het type ondergrond en de staat ervan is een andere voorbehandeling en gronden/voorlakken vereist.

 

Sikkens Rubbol XD Gloss op hout

Wanneer je Sikkens XD over bestaande verflagen wilt aanbrengen, behaal je het hoogste glansniveau door, na de ondergrond opgeschuurd te hebben, EPS Thix aan te brengen. Op een kale ondergrond wordt geadviseerd om eerst minstens één laag grondverf (Primer plus) aan te brengen, en vervolgens één laag Primer Extra. Als laatste een laag XD aanbrengen.

 

Sikkens Rubbol XD Gloss op metaal & kunststof

XD geeft een net zo goed resultaat op metaal en kunststof als op hout. Advies over de voorbehandeling en het gronden van metaal is zo specifiek aan het type metaal en de staat van de huidige lak dat hier op maat gemaakt advies voor nodig is. Voor de voorschriften voor elk type kunststof heeft AkzoNobel een speciaal informatieblad beschikbaar; klik hier om deze te bekijken. Voor product-advies over toepassing op metalen; bel Workerz.

 

**De verwerkings-omschrijvingen zoals hier beschreven zijn puur indicatief: hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. Kijk altijd op het technische informatie-blad van de fabrikant voor de officiële werk-omschrijvingen.


Sikkens Rubbol XD Gloss glanzende voordeur

 

SIKKENS RUBBOL XD GLOSS PROBLEMEN & OPLOSSINGEN

Sikkens Rubbol XD Gloss heeft soms de reputatie minder prettig te verwerken te zijn dan andere lakken. Het klopt dat de lak een wat ongelukkige start heeft gehad. Ten tijde van de lancering van Sikkens XD midden jaren 2000 was de laagdiktebeheersing beperkt, helemaal wanneer men dit vergeleek met SB (voor veel schilders nog altijd onovertroffen als het aankomt op applicatie-gemak). Deze slechte reputatie uit het begin heeft deze buitenlak moeilijk van zich af weten schudden. De afgelopen twee jaar zijn er echter aanzienlijke verbeteringen in het product doorgevoerd. De verwerking en doordroging zijn tegenwoordig zeer goed. Was XD vanwege zijn lastige applicatie vroeger louter een product voor de professioniele schilder, tegenwoordig promoot AkzoNobel de buitenlak zelfs actief onder doe-het-zelvers.

 

Verdun Sikkens Rubbol XD Gloss niet met bijvoorbeeld terpentine. Dit heeft negatieve gevolgen voor het glansbehoud en de mate van bescherming. Voor de verwerking zou dit ook niet nodig moeten zijn.

 

LINKS & DOCUMENTATIE

Officiële productpagina

Reclame-flyer

Veiligheidsblad

Promotie-video

Merk Sikkens
Situering Buiten
Ondergrond Hout, Metaal, Kunststof
Geschikt voor bouwdeel Deuren, Kozijnen, Daklijsten, Luiken, Gevelbetimmering
Systeem Dekkende aflak
Samenstelling Oplosmiddelhoudend
Verdunning Gebruiksklaar
Droging - Stofdroog na ca. 3 uur (bij 20°C en 65% RV)
Droging - Overschilderbaar na ca. 24 uur (bij 20°C en 65% RV)
Kleuren Alle kleuren en wit
Glansgraad Hoogglans
Maximale levensduur 10 jaar
Rendement 12-14 m² / L (o.b.v. 70 micrometer natte laagdikte)
Verpakking 1 L, 2.5 L
Prijs/liter € 43.05(o.b.v. 1L wit)
EAN-code 8711115265728, 8711115265742, 8711115273570, 8711115323374, 8711115323367, 8711115323411, 8711115323404, 8711115323398, 8711115323381

Klantenbeoordelingen

Goed produkt! | Ervaring van Rob T
Prijs/kwaliteit verhouding
Kwaliteit
Prettig in gebruik
Goede vloei, mooie glans (Geplaatst op 16-06-2015)
toppertje | Ervaring van Alex
Prijs/kwaliteit verhouding
Kwaliteit
Prettig in gebruik
Laagdiktebeheersing is tegenwoordig beter dan een aantal jaren terug Dat maakt deze buitenlak de beste van Sikkens voor mij, met SB als tweede. (Geplaatst op 15-06-2015)

Je kan alleen een beoordeling geven wanneer je ingelogd bent. Log daarom hier in of maak hier een profiel aan.