Producten
Zoek

Sikkens Rubbol EPS plus

Excl. BTW: € 29,40
Incl. BTW: € 35,57

Op voorraad

  • Oplosmiddelhoudende, halfglans schakelverf: grondverf en aflak in één.
  • Efficiënte, eenvoudige verwerking
  • Zeer goed dekkend
  • Vochtregulerend

Kleurnummers

* Verplichte velden

Excl. BTW: € 29,40
Incl. BTW: € 35,57

SIKKENS RUBBOL EPS PLUS IN 'T KORT

Sikkens Rubbol EPS plus is een oplosmiddelhoudende halfglans lak. EPS is een systeem- of schakelverf en is dus een voorlak en aflak in één. Dit éénpotsysteem dekt goed, is gemakkelijk te verwerken en heeft een buitenduurzaamheid van 4-5 jaar. Bovendien is EPS ook vochtregulerend en dus goed toe te passen bij enigszins vochtige ondergronden.

 

EPS wordt verkocht in 0.5, 1 en 2.5 liter verpakkingen. De lak is in wit en alle kleuren verkrijgbaar. Voor volledige technische informatie, raadpleeg het Technische Informatie-blad hier (document opent in nieuw tabblad).
 

*De levensduur van een product als Sikkens Rubbol EPS plus wordt voor een groot deel ook bepaald door de ondergrond, ligging van het object / bouwdeel, etc.


SIKKENS RUBBOL EPS PLUS VERGELEKEN MET ANDERE LAKKEN

Een vergelijkbaar product als EPS plus is Sikkens Rubbol EPS Thix. Net als EPS plus is EPS Thix ook een schakelverf: beiden bezorgen je tijdwinst doordat geen aparte voor- en aflak hoeft te worden toegepast. Het verschil tussen de twee is dat de EPS Thix wat lobbiger is waardoor een hogere laagdikte mogelijk is en hij poriën-vullend werkt. Bij oude panden met oneffen houtwerk met ribbels en barsten wordt de EPS Thix dan ook aangeraden. EPS plus heeft daarentegen een prettigere vloei en geeft bij gladde ondergronden een mooier resultaat.

 

Als één van de weinige buitenlakken heeft Sikkens EPS een vochtregulerende werking. Dit kan is sommige gevallen zeer voordelig zijn. Door EPS plus op bijvoorbeeld oude boerderijen toe te passen en een jaar open te laten staan, krijgt het vocht de kans er uit te werken. Als een jaar verstreken is, kan het houtwerk worden afgelakt met een product met een langere buitenduurzaamheid zoals SB of XD. Let er op dat het vochtregulerende vermogen van Sikkens Rubbol EPS plus afneemt bij elke laag verf die tussen het hout en EPS zitten. Als EPS dus over bestaande verflagen wordt aangebracht zal de vochtregulerende werking aanzienlijk minder zijn. Wanneer we Sikkens Rubbol EPS plus vergelijken met hoogglans (af)lakken zien we dat de buitenduurzaamheid, in theorie, vrijwel gelijkwaardig is aan Sikkens Rubbol AZ plus (een levensduur van 5 jaar). In de praktijk is AZ echter de sterkere van de twee (zie onder ook de paragraaf ‘Sikkens Rubbol EPS plus problemen & oplossingen’). Andere lakken, zoals Sikkens Rubbol SB plus en Rubbol XD Gloss behouden hun glans aanzienlijk langer dan EPS. Gekeken naar andere half- of zijdeglans buitenlakken in het Sikkens-assortiment, is Sikkens Rubbol Satura plus eigenlijk de enige lak die vergelijkbaar is met EPS. Satura is een zijdeglans lak met een buitenduurzaamheid van maximaal 3-4 jaar.

 

Sikkens Rubbol EPS plus op deur

 

GESCHIKTE SYSTEMEN & ONDERGRONDEN VOOR SIKKENS RUBBOL EPS PLUS **

Sikkens EPS kan aangebracht worden op hout diverse metalen en kunststoffen.

 

Sikkens Rubbol EPS plus op hout

 Op kaal hout moet eerst een grondverf zoals Sikkens Rubbol Primer plus worden aangebracht en daarna kan de EPS plus als voor- en aflak dienen. Bij al bestaande verflagen kan men direct voor- en aflakken met Sikkens EPS. Maar eigenlijk wordt EPS het meest toegepast als voorlak, alvorens deze af te lakken met een hoogglans aflak zoals SB omdat dit voordeliger is dan twee lagen hoogglans aflak. Je kan dan bovendien ook in de volle zon eenvoudig zien waar je gebleven bent. Zoals gezegd, kan je verder de EPS ook als tussenlaag een jaar laten staan; bijvoorbeeld als de opdrachtgever zijn kosten over twee jaar wil spreiden, of eerst de kleur op het gehele pand wil zien.

 

Sikkens Rubbol EPS plus op (non-ferro) metaal & kunststof

EPS kan ook uitstekend op metaal en kunststof worden aangebracht. De te volgen werkomschrijving wordt echter in grote mate beïnvloed door het type metaal of kunststof en de coating die er momenteel op zit. Voor de correcte systeem-opbouw verwijzen we je naar de technisch informatiebladen van de Sikkens Redox metaal-grondverven, of bel Workerz voor mondeling advies. De voorgeschreven systeem-opbouw voor kunststof is te halen uit het volgende informatieblad van Sikkens: klik hier om deze te openen (pdf).


**De verwerkings-omschrijvingen zoals hier beschreven zijn puur indicatief: hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. Kijk altijd op het technische informatie-blad van de fabrikant voor de officiële werk-omschrijvingen.

 

Sikkens Rubbol EPS plus applicatie

 

SIKKENS RUBBOL EPS PLUS PROBLEMEN & OPLOSSINGEN

Een nadeel van EPS plus is dat de lak relatief snel mat slaat, verkleurd en verpoederd. De lak is dan wel een halfglans, maar deze is vaak na een jaar weg. Dit fenomeen is de keerzijde van één van de voordelen van het product; namelijk dat Sikkens EPS een vochtregulerende lak is. Juist omdat het een dampopen verfsysteem is, blijft de glans en robuustheid van de coating minder goed bewaard. Het verdunnen van EPS met terpentine zal dit effect slechts verergeren en wordt dus ook afgeraden. Het advies is dan ook om, bijvoorbeeld na een jaar, een andere lak over Sikkens Rubbol EPS plus aan te brengen en zo een solide systeem die jaren mee kan af te leveren.

 

LINKS & DOCUMENTATIE

Officiële productpagina

Reclame-folder over de gehele productlijn

Veiligheidsblad

Merk Sikkens
Situering Buiten
Ondergrond Hout
Geschikt voor bouwdeel Gevelbetimmering
Systeem Eénpotsysteem (Schakelverf / Systeemverf)
Samenstelling Oplosmiddelhoudend
Verdunning Gebruiksklaar
Droging - Stofdroog na 1 h 45 min h (bij 23°C en 65% RV), 6 h 45 min (bij 5°C en 85% RV)
Droging - Overschilderbaar na 18 h (bij 23°C en 65% RV), 18 h (bij 5°C en 85% RV)
Kleuren Alle kleuren en wit
Glansgraad Halfglans
Maximale levensduur 5 jaar
Rendement 15 m2 / L (o.b.v. 70 micrometer natte laagdikte)
Verpakking 500 ML, 1 L, 2.5 L
Prijs/liter € 29.40 (o.b.v. 1L wit)
EAN-code 8711115323138, 8711115323152, 8711115323176, 8711115323121, 8711115323145, 8711115323169, 8711115323091, 8711115323107, 8711115323114, 8711115280035, 8711115280059, 8711115280073

Je kan alleen een beoordeling geven wanneer je ingelogd bent. Log daarom hier in of maak hier een profiel aan.